Nyhetsmorgon: allt som ryms mellan två bröd

Här kommer resten av recepten från Nyhetsmorgon i lördags. Alltihop ligger också uppe på recept.nu. Smaklig spis!

Vad kan väl passa bättre efter en morgon av mixande, malande och grillande än att sätta tänderna i en rejäl burgare?

Karamelliserad lök

4 portioner

30 minuter

Ingredienser:

4 lökar, gula eller röda

2 msk smör

Salt efter smak

2 tsk socker

1 dl vatten

Gör så här:

  1. Skiva löken. Hetta upp smöret i en panna på hög värme.
  2. Bryn löken så att den tar färg.
  3. Slå ned värmen och låt löken mjukna i 10-15 minuter. Salta och sockra.
  4. Häll på vatten och låt det koka in.
  5. Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt.

Coleslaw

4 portioner

10 minuter + 30 minuter i kylskåp

Ingredienser:

¼ vitkålshuvud

1 morot

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 tsk socker

I krm svartpeppar

1 tsk hel spiskummin

Salt och vitvinsvinäger efter smak

Gör så här:

  1. Strimla kålen fint med kniv, osthyvel, mandolin eller matberedare.
  2. Slaka kålen genom att lägga den i ett durkslag och slå en liter kokande vatten över. Låt den rinna av och svalna.
  3. Riv moroten fint och blanda med kålen.
  4. Blanda de övriga ingredienserna med kål och morot.
  5. Stöt spiskumminet lätt i en mortel och blanda i.
  6. Smaka av med salt och vinäger.
  7. Låt stå kallt 30 minuter innan servering.

Coleslaw med fänkål

4 portioner

10 minuter + 30 minuter i kylskåp

Ingredienser:

1/6 vitkålshuvud

1 stort eller 2 små fänkålsstånd

1 dl majonnäs (hemgjord, se ovan)

1 dl crème fraiche

1 krm svartpeppar

½ tsk hel torkad fänkål

Salt och vitvinsvinäger eller citron efter smak

Gör så här:

  1. Strimla kålen fint med kniv, osthyvel, mandolin eller matberedare.
  2. Skiva fänkålen tunt och blanda med kålen.
  3. Slaka kål och fänkål genom att lägga i ett durkslag och slå en liter kokande vatten över. Låt rinna av och svalna.
  4. Blanda de övriga ingredienserna med kål och fänkål.
  5. Stöt den torkade fänkålen i en mortel och blanda i.
  6. Smaka av med salt och vinäger eller citron.
  7. Låt stå kallt 30 minuter innan servering.

Peperonata

4 portioner

40 minuter

Ingredienser:

2 gula lökar

1 gul paprika

1 röd paprika

1 vitlöksklyfta

Ev. cayenne, torkade chiliflagor eller harissa efter smak

1 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk socker

1 dl vatten

Salt och balsamvinäger (röd eller vit) efter smak

Gör så här:

  1. Skiva lök och paprika och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn löken gyllene.
  3. Sänk värmen och lägg i paprika, vitlök, socker och eventuellt chiliflagor i stekpannan tillsammans med löken.
  4. Låt paprikan mjukna i 20-30 minuter. Slå på vattnet efter halva tiden.
  5. När paprikan är riktigt mjuk och söt är peperonatan klar. Smaka av med salt och eventuellt balsamvinäger. Servera peperonatan ljummen.

Pommes frites

4 portioner

30 minuter

Ingredienser:

8-10 potatisar

1 liter neutral matolja (ej olivolja)

Salt efter smak

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär den i stavar.
  2. Koka potatisen i saltat vatten i 5 minuter.
  3. Häll av potatisen och låt den ånga av.
  4. Hetta upp olja i en kastrull på spisen.
  5. Fritera potatisstavarna i omgångar tills de är gyllenbruna, tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
  6. Salta med vanligt salt eller rosmarinsalt (se rosmarinmajonnäs)
Annonser

One thought on “Nyhetsmorgon: allt som ryms mellan två bröd

  1. Hej Sigrid!
    Jag kollade på nyhetsmorgon och såg underbara rätter, de små smördegsbullarna? och alla de smårätterna du gjorde på slutet. Vad heter dessa och var finner jag recepten :)? Du är verkligen duktig! Bra inspiration och matglädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s