Glasstronomi på Gastrologik

Nöt-Crème till vänster, Pepparkaka till höger. Observera min spegelbild i skeden. Fasligt konstnärligt!

Idag har jag varit på mitt livs första presslunch, en provsmakning av säsongens nyheter från SIA glass varvat med en trerätterslunch av Jacob Holmström och Anton Bjuhr på Gastrologik. Jag har sett fram emot det här med stor iver – jag upplever det som en stor och härlig lyx att någon får för sig att bjuda mig på jättegod mat på en toppkrog och dessutom ger mig en så föga betungande uppgift som att provsmaka glass! Det här är förstås en biverkning av vinsten i Sveriges Mästerkock och jag sände en tacksam tanke till juryn, produktionen och TV4 medan jag knatade uppför Artillerigatan i strålande solsken – glassväder, på min ära!

Det var sju glassnyheter som skulle provas och av dem är det en som för mig var den klart lysande stjärnan: Honung Chèvre. Låter det konstigt? Det var jättegott! Och som smakexperten Johan Blanche, som höll i provningen, tipsade om så skulle den göra sig perfekt i matlagning. I en soppa, på en alldeles het, nykokt rödbeta…själv började jag genast tänka kompott. Jag får återkomma i ärendet när jag har lokaliserat min närmsta glasskiosk och införskaffat ett par rejäla skopor.

Caramel Macadamia utgör hjärtat i denna ljuva studie i brunt

Av de övriga glassarna är det två som förtjänar att nämnas: Nöt-Crème, ni vet de där små ljuvligt knäppa retropåsarna som man gick och sög på när man var liten tills man fick ont i mungiporna (God sak med mersmak!) och Caramel Macadamia. Den sistnämnda i synnerhet för att Jacob och Anton hade skapat en så supersmaskig dessert kring den. Den innehöll förutom glassen en klick salt karamell med rejält bränd sockerton, gömd under en liten rundel chokladbotten (anslag, fick jag lära mig att det heter), alltihop dränkt i en duktigt syrlig äppelmustreduktion och med knapriga karamelliserade hasselnötter på toppen. Underbart gott, helt i min smak! Lita på att de duktiga kockarna på Gastrologik kan sätta ihop en dessert som är på alla sätt, helt och hållet, genombrun. Lovely.

Den rökta äggulan högst upp till vänster ser kanske inte mycket ut för världen, men oj, vilken klockren tonträff med ungtuppen!

Varmrätten var också väldigt god, ungtupp med ramslök, kycklingsky och något så märkligt som en rökt äggula, som lyfte rätten på ett otroligt intressant vis och fick mig att börja fundera på om jag skulle kunna ha en liten rök på balkongen. Kanske om jag övertygar hyresvärden att det är av strängt medicinska skäl. Eller mutar honom med mat.Plommonkompott, kanske. Med getostglass. Hmm…

Annonser

13 thoughts on “Glasstronomi på Gastrologik

  1. Ping: Glasstronomi på Gastrologik | | Fusion FoodFusion Food

  2. Hej Sigrid!
    Jätte grattis till din vinst!! Du var helt klart min favvo från början. Ser fram emot att få se dig mer på TV. Du verkar vara som klippt o skuren för det:) din bok har jag önskat mig i morsdagspresent, hoppas att jag får den.
    Jag gjorde din pavlova i helgen o den blev en hit kan jag lova. Dem slicka nästan tallrikarna , Hahaha!!
    Lycka till med allt!
    Kram Helene. Ps. Har själv en blogg, http://www.majarum.blogspot.com titta in om du vill!

    • Hej Helene! Tack så hemskt mycket, vad rart av dig! Vad kul att pavlovan gick hem, själv börjar jag snegla på överblivna marängbottnar och tänka marängsviss…:-) Fina matbilder du hade tagit i Spanien! Allt gott, Sigrid

  3. Kul att träffa dig. Som en kommentar om rök på balkongen tror jag att det kan räcka med en gammal plåtburk där man använder spån och röker. Stör kanske inte grannarna så mycket…;-)

    Du, det går inte att kommentera hos dig som Blogger bloggare dvs den bloggplattform jag bloggar på när jag bloggar mat. Lite tråkigt då inga av de bloggare som bloggar på annat än wordpress kommer att kunna kommentera här. Eller använder Twitter eller Facebook. Du kanske kan be någon om hjälp med att se över funktionen.

    Må gott och lycka till med allt du har framför dig!

    • Hej Kinna, kul att höra av dig! Jag ska ta och se över kommentarsfunktionen, tack för tipset. Jag får testa det där med plåtburken – jag tänker mig en gammal rostig trotjänare med ”Cirkelkaffe” på så att jag får en dos nostalgi tillsammans med röksmaken. 😉 Allt gott, Sigrid

  4. Hej
    Gillar dig och dina recept
    Försöker att fuska med maten men det straffar sig.
    Vikten bara ökar. Såg dig idag lördag med en smarrig
    hamburgare, väntar på att receptet kommer ut,
    men det verkar dröja så jag får väl kontakta TV4.
    Skall beställa din efterlängtade kokbok
    Lycka till i fortsättningen med matlagandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s